Blog

Kako do čudovite kože brez ogrcev in mozoljev?

 

S tem vprašanjem se vsak izmed nas ukvarja v nekem obdobju našega življenja. Mozoljčki so namreč vnetna bolezen, ki se najpogosteje pojavi v obdobju odraščanja, lahko pa nam sledi tudi v odraslo dobo.

 

Kaj sploh so vzroki za mozolje?

Mozoljček najpogosteje nastane, ko se v zamašenem lasnem mešičku, imenovanem komedon, pojavi vnetje. Nastanek komedona je popolnoma normalen, v zdravi koži namreč razpade sam od sebe, v kolikor pa se telo odzove z bakterijami, lipidi ali androgeni (moškimi spolnimi hormoni), pa lahko pride do vnetja, ki sprva s prostim očesom ni vidno (mikrovnetje). Pod vplivom prekomerne produkcije kožnega loja pa se vnetje razvije v fazo, ki jo opazimo kot mozolj na koži. 
Na pojav mozoljev pri ženskah vplivajo predvsem hormonska nihanja, kot so nosečnost, menopavza ali menstruacija, velik vpliv pa imajo tudi nepravilna nega kože in uporabljena kozmetika, stres, življenjski slog, bakterije v porah, uporaba anaboličnih steroidov ali tablet, ki vsebujejo litij, barbiturate ali androgene.

 

Katere vrste mozoljev poznamo?

  • Črni ogrci ali odprti komedoni so majhne, temne površine, ki nastanejo, ko se lojnica zapre.
  • Beli ogrci so vrsta mozoljčkov, ki so videti kot povečane okrogle lezije z belo kapico.
  • Mozoljčki so navadno boleče, rdečkaste in izbočene lezije, napolnjene z gnojem.

 

Kako se znebiti mozoljev?

Na mozolje do določene mere sicer res vpliva genetika in zaenkrat ni stoodstotnega načina, kako jih popolnoma pozdraviti. Lahko pa njihove simptome do določene mere ublažimo in zmanjšamo nastanek brazgotin. Kaj torej pomaga proti mozoljem?

  • Osnova je temeljito očiščena koža, v kateri ni pogojev za razvoj neželenih bakterij, ki povzročajo vnetje. Čiščenje izvajajte dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer.
  • Čista koža pa zahteva tudi pošten odmerek vlage, zato ne pozabite na kvalitetno vlažilno kremo po vsakem čiščenju. 

v kolikor mozoljčke že imate in se jih želite znebiti, smo spodaj pripravili seznam najboljših izdelkov za boj proti nečistočam 🙂